Etusivu Gyrokopterit PPC:t Sähköfoililaudat Henkilökuljettimet Lämpövaatteet Muut tuotteet Linkit Yhteystiedot
 
 
Ajankohtaista
Fakta
Mallit
Lisävarusteet
Kuvat - MTO Sport/Nautic
Kuvat - MTO Sport 2017
Kuvat - Calidus
Kuvat - Cavalon
Videot
Artikkelit
Muuta
Hinnat
Tilauslomake

Haku:

Fakta

Gyrokopteri on eräänlainen helikopterin ja lentokoneen välimuoto. Kaikki nykyajan gyrokopterit (autogyrot, autogirot) perustuvat Autogiro-malliin jonka espanjalainen insinööri Juan de la Cierva kehitti vuonna 1923.

 

Ciervan ensimmäinen gyrokopteri

 

Gyrokopterissa on moottori potkurineen joka työntää laitetta eteenpäin. Roottori ei ole kytketty moottoriin, vaan pyörii vapaasti ilman virtauksesta (ns autorotaatio). Kun roottori pyörii tarpeeksi nopeasti muodustuu nostetta joka pitää gyrokopterin ilmassa. Tämän vuoksi gyrokopterilla startataan kuten lentokoneella – gyrokopteri ei pysty nousemaan suoraan ylöspäin kuten helikopteri, jossa moottori on kytketty roottoriin. Gyrokopterissa myös roottorin lapakulmat ovat kiinteät, eikä säädettäviä kuten helikopterissa.

Gyrokopterin yksinkertaisen rakenteen vuoksi se on n. 90% halvempi kuin helikopteri, mutta ilmassa se on kuitenkin suunnilleen yhtä ketterä kuin helikopteri. Moottorin sammuessa gyrokopteri on paljon turvallisempi kuin helikopteri. Gyrokopterin liitosuhde on n. 1:4 ja laskeutuminen moottori sammutettuna on siten helppoa. Gyrokopteri ei myöskään sakkaa, vauhdin alittaessa 30 km/h se vajoaa alaspäin n. 5 m/s vauhdilla.

 

 
  Oy DG-Products Ab | Rantaharju 8 B 36, 02230 Espoo | 0400-497 440 | info(at)dg-products.fi  
© Copyright Oy DG-Products Ab 2008 - 2024 8.2.18 Design by Studio Obra, Platform by NettiSite